i-feel
Θέλετε να αντιδράσετε στο μήνυμα; Φτιάξτε έναν λογαριασμό και συνδεθείτε για να συνεχίσετε.

i-feel

feel free, think free, be free and respect the freedom of others...
 
ΦόρουμLatest imagesΑναζήτησηΕγγραφήΣύνδεση

 

 Νευρική ανορεξία!

Πήγαινε κάτω 
ΣυγγραφέαςΜήνυμα
Shirley
Admin



Αριθμός μηνυμάτων : 31
Ημερομηνία εγγραφής : 24/12/2009

Νευρική ανορεξία! Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Νευρική ανορεξία!   Νευρική ανορεξία! Icon_minitimeΤετ Ιαν 13, 2010 12:17 pm

Νευρική ανορεξία

Η ανορεξία είναι μια ασθένεια που δεν προκαλείται από κάποιον ιό, αλλα απο το ίδιο μας το μυαλό και τον συσχετισμό του "λεπτού" με το "ωραίο".

Τι ειναι λοιπόν η ανορεξία ?

Πρόκυται για μια διατροφική διαταραχή, που περιλαμβάνει άρνηση για φαγητό, προκειμένου να διατηρηθεί το βάρος κάποιου σε φυσιολογικά επίπεδα για το ύψος του.
Συνήθως κάποιος που είναι ανορεκτικός κρίνει οτι το βάρος του ειναι πολύ περισσότερο απο το κανονικό ακόμα και αν ειναι στα φυσιολογικά επίπεδα.
Οι ανορεκτικοί ασθενείς συνήθως έχουν όρεξη, παρόλα αυτά δεν τρώνε όσο θα έπρεπε λόγω του επίμονου φόβου τους ότι θα πάρουν βάρος.
Οι ανορεκτικοί συνήθως ειναι τελειομανή άτομα, τείνουν επίσης να είναι καταθλιπτικοί, αποκομμένοι κοινωνικά και απρόθυμοι να εκφράσουν τα συναισθήματά τους. Συνήθως η τάση τους στο να θέλουνε να ελέγχουνε το φαγητό τους στην ουσία ειναι η ανάγκη τους στο να έχουνε τον έλεγχο του σώματος τους.
Οι ασθενείς παρουσιάζουν απώλεια βάρους, εύθραυστα νύχια και μαλλιά, ξηρό δέρμα, αίσθημα κρύου και, στις γυναίκες, εμμηνορροϊκά προβλήματα.


Τι κάνουμε αν πιστεύουμε πως βρισκόμαστε σε μια κατάσταση επικίνδυνη?

Αρχκά ή αναγνώριση του προβήματος μας ειναι το πιό σημαντικό και είμαστε πολύ περήφανοι που θέλεις να κάνεις κάτι για να το αλλάξεις όλο αυτό! Το επόμενο βήμα ειναι να ζητήσεις την βοήθεια ενός ειδικού και να μιλήσεις με άτομα που μαζί τους αισθάνεσαι άνετα.
Να θυμάσαι οτι το να επανέλθει κάποιος από κατάσταση ανορεξίας πίσω σε μια φυσιολογική ζωή είναι δυνατό! Very Happy

Πώς θα αποφύγουμε την ανορεξία?

Να αποδεχτούμε τον εαυτό μας όπως ακριβώς είμαστε!
Είναι αλήθεια πως τα άτομα που έχουν το φυσιολογικό βάρος για το σώμα τους βρίσκονται σε καλύτερη κατάσταση υγείας παρά τα άτομα που είναι παχύσαρκα αλλά εξίσου σημαντικό είναι το να μην είμαστε κάτω απο το φυσιολογικό μας βάρος!

Πρέπει να πάρω φάρμακα για την ανορεξία?

Η συνεργασία με έναν ειδικό, σε περίπτωση που έχεις ανορεξία ειναι κάτι πολύ χρήσιμο. Σε κάποιες περιτπώσεις χορηγούνται κάποια αντικαταθληπτικά φάρμακα και συνιστάται η επίσκεψη σε έναν παθολόγο. (Πολύ πιθανόν να χρειαστεί κάποιες βιταμίνες κάποιος που για μεγάλο διάστημα η ημερίσια του πρόσληψη σε θερμίδες ήτανε ελάχιστη). Το βέβαιο όμως ειναι πως δύσκολα απαλάσσεται κανείς απο την ανορεξία μόνο με φάρμακα. Πέρα απο την θέληση μας που ειναι το πλέον σημαντικό, θα χρειαστεί και μια ψυχοθεραπευτική συνεργασία που θα μας βοηθήσει να καταλάβουμαι το πραγματικό αίτιο της ανορεξίας. Τους πραγματικούς λόγους δηλαδή που κάποιος γίνεται ανορεκτικός.
Βεβαίως, σε καμία περίπτωση δε θα πρέπει να πάρει κανείς φάρμακα χωρίς να απευθυνθεί πρώτα σε κάποιον γιατρό, ο οποίος θα πρέπει να παρακολουθεί το άτομο σε όλο το διάστημα της χρήσης τους.

Πώς να βοηθήσω τη φίλη μου που έχει ανορεξία?

Εάν κάποια απο τις φίλες σου πάσχει απο ανορεξία, τότε θα πρέπει να είσαι πολύ προσεχτική στο τρόπο που θα της μιλήσεις γύρω απο αυτό. Αρχικά δεν πρέπει να της δώσεις την εντύπωση πως έχεις καταλάβει πόσο λίγο τρώει ή πως κάνει χρηση καθαρκτικών κτλ.
Θα πρέπει να την αφήσεις να σου μιλήσει για τους προβληματισμούς της και να την ακούσεις με κατανόηση. Είναι σημαντικό να κατανοούμαι το πρόβλημα του άλλου, χωρίς βέβαια να συμφωνείται σε όλα όσα λέει, αλλα να είστε διαθέσιμοι να την στηρίξεται. Καλό ειναι να της προτείνεται να δεί κάποιον διατροφολόγο ή ψυχολόγο που θα την βοηθήσει ο ένας να συντάξει ένα διαιτολόγιο για εκείνη απο το οποίο θα παίρνει όλες τις απαραίτητες θερμίδες και ταυτόχρονα δεν θα παχαίνει και έναν ψυχολόγο ο οποιός θα την βοηθήσει να οργανώσει τις σκέψεις τις.

Γνώριζει πάντα ένα άτομο με ανορεξία οτι έχει ανορεξία?

Πιθανόν ναι,όχι όμως πάντα. Πολλές φορές μάλιστα πιστεύουνε πως έχουνε ένα πολύ καλό τρόπο διατροφής, νιώθουνε ικανοποιημένοι που μπορούνε να ελέγξουνε τι τρώνε ενώ οι άλλοι όχι, και γενικά δεν ανησυχούνε πως έχουνε κάποια διατροφική διαταραχή. Κάποιες φορές δικαιολογούνε ακόμα και την χρήση καθαρκτικών εώς βοήθημα για τον κακό μεταβολισμό τους.
Σε αυτές τις περιπτώσεις είναι ακόμα πιο δύσκολο να πείσεις ένα τέτοιο άτομο να δεί κάποιον ειδικό, γιατι μπορεί να εκλάβει τις παρατηρήσεις σου αρνητικά.
Το καλύτερο που έχεις να κάνεις σε μια τέτοια περίπτωση είναι να ζητήσεις την βοήθεια ενός ειδικού για το πώς πρέπει να χειριστείς την φίλη σου. Θα βοηθούσε και εδώ να της πρότεινες να δεί κάποιον διατροφολόγο, ο οποίος θα την βοηθούσε σε μια σωστή διατροφή.
Υπάρχει και η κατηγορία βέβαια με άτομα που νομίζουνε οτι έχουνε ανορεξία ή θέλουνε να έχουνε ανορεξία η οποία δεν είναι λιγότερο σημαντικό.
Όταν κάποιος νομίζει πως έχει ανορεξία είναι είτε επειδή μειώθηκε ξαφνικά η όρεξη του είτε επειδή θέλει να τρώει λιγότερο απο πριν. Η πρώτη περίπτωση (το να μειωθεί η όρεξη κάποιου χωρίς λόγο) δεν σημαίνει οτι έχει ανορεξία. Μπορεί να επισκευθεί κάποιον παθολόγο και να το συζητήσει. Να θυμάστε οτι ανορεκτικοί έχουνε όρεξη για φαγητό! Στην περίπτωση που απλά τρώτε λιγότερο απο πρίν δεν πρέπει να σας ανησυχεί εάν δεν υπάρχει υπερβολή σε αυτό.
Το να θέλει κάποιος να γίνει ανορεκτικός, είναι επίσης κάτι το οποίο χρειάζεται ίσως την βοήθεια ειδικού. Ένα άτομο που θέλει να μπει σε μια τέτοια διαδικασία μόνο και μόνο για να αδυνατήσει απλά επειδή θέλει να γίνει ανορεκτικός σίγουρα ειναι μια ψυχολογική διαταραχή. Τα περισσότερα άτομα με ανορεξία, ξεκίνησαν προσπαθώντας να χάσουνε βάρος καθώς πιστεύανε πως είχανε περιττά κιλά και όχι γιατί θέλανε να γίνουνε ανορεκτικοί.


Αν γνωρίζεις κάποιον που πάσχει απο ανορεξία, εάν είσαι εσύ που θέλεις να ξεφύγεις απο τις διατροφικές σου διαταραχές, ή αν απλά θέλεις να γνωρίζεις σχετικά με την καλύτερη λύση επάνω στο θέμα, τότε να ξέρεις οτι η ψυχοθεραπεία βοηθάει στην αντιμετώπιση της ανορεξίας!


*Σε καμία περίπτωση οι παραπάνω πληροφορίες δεν αποσκοπούν στην παροχή ολοκληρωμένων συμβουλευτικών ή ψυχοθεραπευτικών υπηρεσιών και σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν την προσωπική επαφή με έναν ειδικό ψυχικής υγείας.
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
https://i-feel.forumgreek.com
 
Νευρική ανορεξία!
Επιστροφή στην κορυφή 
Σελίδα 1 από 1

Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτήΔεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης
i-feel :: Ψυχική υγεία :: Διατροφικές διαταραχές.-
Μετάβαση σε: